Du som följer mitt skapande har troligen lagt märke till att jag sällan avbildar hästar rakt av. Mina hästar bär nästan alltid ett tema, en känsla eller en djupare symbolik. Ett av dessa teman som jag ofta återkommer till är frihet.
Frihet för mig handlar inte bara om att mina hästar sällan bär tyglar, bett eller sadlar – det vill säga de redskap vi människor vanligtvis använder för att kontrollera dem. Det handlar också om något större där hästarna blir en symbol för den obegränsade kraft som finns i själva friheten. En frihet att inte låta sig begränsas av onödiga gränser, vare sig de är fysiska, mentala, skapade av andra – eller av oss själva.
Nils Kreuger och hans hästar
Denna koppling mellan hästar och frihet är inte ny. Jag har bland mycket annat läst en kandidatuppsats i konstvetenskap ”Nils Kreuger och hans hästar – Längtan efter frihet” av Oskar Stenmalm Wolke. I sin uppsats, som du kan läsa här, analyserar han fem av Kreugers verk på ett sätt som får oss att se hästarna med nya ögon. För mig känns det som att jag har funnit en kollega i Kreuger, eftersom vi båda låter hästarna berätta historier om mänskligheten och ställa viktiga frågor om hur vi utformar våra liv.
Kreuger verkade vid en tid då industrialismen ännu var ung, och jag föreställer mig att många då funderade över vart människan egentligen var på väg. Hur skulle teknologiska innovationer som ångmaskiner, förbränningsmotorer och elektricitet förändra vår tillvaro – och vad skulle hända med hästarna nu när de inte längre behövdes som arbetskraft? Det är lätt att dra paralleller till dagens funderingar över på vilka sätt Ai kommer att påverka oss och vår tillvaro.
EU:s djurskyddsregler
Det finns starka kopplingar mellan frihet och djurvälfärd. EU:s djurskyddsregler definierar de fem grundläggande friheterna för våra djur – och visst känns det som om dessa regler även borde gälla för oss människor?
- Frihet från hunger och törst.
- Frihet från obehag.
- Frihet från smärta, skada och sjukdom.
- Frihet att utveckla normala beteendemönster.
- Frihet från rädsla och lidande
Vad kan hästarna lära oss om frihet?
Trots att hästen domesticerades för tusentals år sedan har den fortfarande kvar mycket av sina naturliga beteenden och som vi kan lära oss av. I det vilda väljer hästar att leva i flockar, där individerna i flocken har olika roller, precis som vi människor har i våra samhällen. Exempelvis är vissa hästar vaksamma och håller utkik efter faror, medan andra aktivt letar föda. Genom att samarbeta maximerar de sina chanser att överleva.
Det är en påminnelse om att även vi människor fungerar bäst när vi lever i samhällen där vi hjälper varandra, där vi bidrar med våra unika färdigheter för att skapa trygghet och utveckling. Frihet handlar inte bara om att vara självständig, utan också om att vara del av något större, där vi stöttar och lyfter varandra. Tillsammans.
Lämna ett svar