Först och främst måste vi klara ut vad en polymer är. ”Poly” betyder många och ”mer” betyder delar. En polymer är alltså något som består av olika delar som sitter ihop med varandra i mer eller mindre långa kedjor. Det finns både naturliga och tillverkade (syntetiska) polymerer och de som är lite mitt-i-mellan. Till de naturliga polymererna hör bland annat proteiner, bärnsten, läder och cellulosa men när man pratar om polymerer menar de flesta tillverkade/syntetiska polymerer. Och i dagligt tal kallas dessa för plaster. Det finns väldigt många olika plaster beroende på vad man byggt ihop de långa kedjorna av. Ett exempel är miljöcertifierade och komposterbara plaster som är uppbyggda av naturmaterial som exempelvis majsstärkelse.
Den polymerlera som jag arbetar med för hästarna är baserad på polyvinylklorid och mjukgörare och innehåller även andra ämnen som ger den dess speciella egenskaper, exempelvis lerämnen som bentonit och kaolin, zinkoxid med mera.
De speciella egenskaperna är att den är mycket hanterbar i rumstemperatur på ungefär samma sätt som vanlig lera, att det både går att blanda de olika färgerna med varandra samtidigt som de med lätthet kan hållas åtskilda om man vill det. Att leran har lätt ”att fästa i sig själv” utan att bli alltför klibbig och svårhanterlig. Den torkar inte i rumstemperatur (men kan bli spröd om den får ligga framme länge) och den bränns/härdas i vanlig ugn. Man behöver alltså inte ha någon särskild brännugn för att arbeta med polymerlera. När den väl är härdad kan den inte bli mjuk igen – precis som vanlig lera 🙂
Här i Sverige används polymerlera mest av barn, men jag tror att allt fler kommer att upptäcka det här härliga materialet.
I stort sett alla polymer clay-konstnärer kan berätta om det ögonblick då de mötte leran för första gången. Hur det kändes som ett klubbslag i huvudet, och hur man allt sedan det ögonblicket varit helt ”fast” i det här materialet med dess i stort sett obegränsade möjligheter.
Det finns många varumärken som man kan köpa både i butik och skicka efter på nätet. Vanliga varumärken är Premo, Sculpey, Katoclay, Cernit och Fimo. De säljs för det mesta i ganska små paker om 2 oz (56 g), men ibland kan man hitta en del av de vanligaste färgerna i större block. Jag köper exempelvis vitt och svart i 350 g-block. Om vilket som är ”bäst” tvistar de lärde, men många professionella har Premo och Katoclay som favoriter. Jag själv använder oftast Fimo eftersom det finns i butik här i Linköping, men vet vet – efter EuroSynergy-konferensen på Malta i vår kanske jag kommer på andra tankar!
Lämna ett svar