Det som jag tycker är så spännande med att göra Mosebacke Hästar är att det innehåller så många utmaningar. Dels ska jag skulptera fram en grundform som ser ut som en höst, dels ska jag välja vilken färgskala jag vill göra den i, dels ska jag konstruera mönster i den färgskalan och som också passar till den attityd som hästen ska ha, dels ska jag klara av att rent tekniskt skapa mönstren, dels ska jag kunna applicera dem på hästen så de de passar ihop och bildar harmoni och dels ska jag göra efterarbetet med slipning och polering mm.
Här i bloggen brukar jag oftast visa hur jag skapar mönstren, men idag ska du få se hur jag gör för att skulptera fram en hästkropp.
1. Först gör jag ett ”skelett” i ståltråd. Eftersom leran är mjuk, och dessutom mjuknar under bränningen, är det nödvändigt att armera den på det här sättet. Utan ett stöttande skelett skulle jag inte kunna göra långa, smala ben på hästen, och det skulle också bli vissa problem med huvudet.
2. Sedan är det dags att klä på skelettet med lera. Om jag har skräplera som blivit över vid tillverkning av mönster så använder jag i första hand den, annars brukar jag använda svagt rosa lera för då ser man konturerna bättre. Det är i det här stadiet inte så noga hur det ser ut, huvudsaken är att jag får fram en grund av lera för alla delar på hästen som jag sedan kan utveckla.
3. Nu gäller det att ge hästen former. Jag gör klumpar av lera som jag trycker fast på de delar som behöver lite mer rondör och uttryck.
4. Därefter jämnar jag ut leran. Jag använder både en spatel och fingrar när jag jämnar ut. Nu ser jag också var jag behöver lägga på mer lera. Så fortsätter jag – lägger på och jämnar ut, lägger på och jämnar ut tills jag är nöjd. Då är det dags att ta fram mönstren. Antingen har jag dem redan färdiga eller också skapar jag dem nu, det är lite olika hur jag jobbat, om jag fått idén till hästens form eller till hästens mönster först.
Lämna ett svar