Det är väldigt stimulerande och roligt att skapa. Det är därför som jag hela tiden utmanar mig själv och min kreativitet på olika sätt, och som du vet så blir det oftast fantasifulla hästar i polymerlera.
Påfyllning och utveckling
Men för att kunna leverera måste man också fylla på. Jag fyller på med inspiration dagligen, helt enkelt genom att vara uppmärksam på vad som finns runt omkring mig. Det kan vara färger, strukturer, olika sätt som mönster möter varandra, olika material och så vidare. Det är sällan som jag får inspiration till mina hästar från just hästar (även om jag har många hästar runt mig i mitt liv), utan det är främst från helt andra områden. Det blir som nägon sorts korsbefruktning, och jag tänker ofta: ”Tänk om man skulle använda det här intrycket för att skapa en häst istället? Hur skulle jag göra då?”
Men man måste fylla på källan, annars sinar den.
Så den här hösten 2020 skapar jag nästan inga hästskulpturer alls. Jag ägnar mig helt och hållet åt att utveckla mig på olika sätt.
Kurserna kompletterar varandra
Jag har gått specialiseringen Modern and Contemporary Art and Design Specialization vid MoMA som är Museum of Modern Art i New York. Den består av fyra delkurser: Modern Art & Ideas, Seeing Through Photographs, What Is Contamporary Art? och Fashion As Design. Bra allmänbildning som gav upphov till många idéer tack vare kul kurskompisar och spännande uppgifter.
Jag har gått specialiseringen Photography Basics and Beyond: From Smartphone to DSLR vid Michigan State University. Den består av fem delkurser: Cameras, Exposure & Photography, Camera Control, Principles of Photo Composition and Digital Image Post-Production, Photography Techniques; Light, Content & Sharing och slutligen ett Photography Capstone Project, dvs ett avslutande projektarbete. Specialiseringen var mycket intressant, för det handlade mycket om det konstnärliga skapandet, hur man komponerar en bild och hur man jobbar med färger. Och inte minst hur man ger utvecklande kritik till sina kurskompisar.
Jag går just nu kursen Svensk konst och visuell kultur kring sekelskiftet 1900 vid Linköpings universitet. Den är extra intressant för mig eftersom jag kommer från en gammal konstnärsfamilj, vilket innebär att kursen handlar om det samhälle och de miljöer som min farfarsfar Isidor Törnström och min farfar Sixten Törnström var verksamma under och inspirerades av. Oerhört spännande – inte minst för att jag verkligen fått upp ögonen för hur fantastiskt mycket utveckling som skedde just då. På bara några tiotals år gick vi i Sverige från fattigt bondesamhälle till framstående industrination. Man fick möjlighet att ta fotografier – och posta dem till folk långt bort så att de kunde se hur det såg ut. Man fick dagstidningar, så nyheter kunde spridas snabbare. Tyg blev billigare så att man inte bara kunde ha fler kläder, utan även kläder med mer tyg i. Städerna började utvecklas eftersom fler människor flyttade dit. Nya typer av jobb skapades i och med industrialiseringen. Så småningom fick vi även rösträtt. Och hela tiden fanns konsten och konstnärerna där och skapade och kommenterade och dokumenterade och utvecklades.
Jag går även specialiseringen Graphic Design vid CalArts som är California Institute of the Arts. Här ingår delkurserna Fundamentals of Graphic Design, Introduction to Typhography, Introduction to Imagemaking, Ideas from the History of Graphic Design samt ett avslutande projektarbete Brand New Brand. Mycket i den här kursen kändes väldigt ”basic” för mig, men samtidigt har jag fått en hel del nya insikter och bra idéer av de roliga inlämningsuppgifterna. Det collage av hästar som illustrerar det här blogginlägget kommer från en av uppgifterna, där det handlade om att välja ett tema och sedan illustrera det på så många olika sätt som möjligt. Jag valde att försöka hitta det mesta i naturen eftersom jag är van vid att rita med både penna och dator och ville prova på något nytt.
Kursen In the Studio: Postwar Abstract Painting ges av MoMA och är väldigt kul eftersom vi fördjupar oss i en utvald konstnär varje vecka i åtta veckor. Och det är inte bara teoretisk kunskap – varje vecka provar vi på att skapa ett verk med just den aktuella konstnärens teknik – ett underbart sätt att förstå och verkligen komma nära.
Julklappshästar
Så våren 2021 ser jag fram emot att börja skapa hästar för fullt igen. Ska bli väldigt spännande för mig – och förhoppningsvis även för dig!
Tills dess får du mycket gärna titta in i webbshopen – kanske det är dags att börja fundera på julklappar redan nu? För som du vet så finns det bara ett endaste exemplar av varje hästskulptur.
Lämna ett svar