En sak som vi som arbetar med konst ofta sliter med är perspektivskiftet. (Och nu pratar jag inte om att du tittar på ett föremål ur olika perspektiv.) Det är lätt att tänka sig att det enda som konstnären behöver göra att på något sätt förlora sig i själva målandet eller skulpterandet. Därigenom skapas konst som förhoppningsvis berör betraktaren. Men riktigt så lätt är det sällan.
I dagens digitala samhälle måste du som konstnär ständigt växla mellan många olika yrkesmässiga perspektiv.
Skapa
Först och främst är det naturligtvis själva skapandet. Det är ditt egna och personliga perspektiv där du utgår ifrån din inspiration, din kreativitet, olika typer av material inklusive dess möjligheter och begränsningar, din kreativa process, din skicklighet i att använda de material du valt. Och så vidare.
Det vore ju helt underbart om du kunde befinna dig här hela tiden, men det räcker tyvärr inte.
Sociala medier
Dina följare i sociala medier uppskattar nämligen väldigt mycket att se hur du arbetar. Och du vill väldigt gärna hålla dina följare nöjda och intresserade. Alltså måste du komma ihåg att ständigt dokumentera ditt eget skapande. Det handlar inte bara om att hela tiden stoppa upp ditt skapande för att ta bilder och filma. Det handlar också om att du måste ha åtminstone grundläggande kunskaper om fotografering, ljussättning, filmning, stop motion och mycket mera. Du behöver också se till att din skapandemiljö och du själv hela tiden ser ut så att ni är presentabla på bilder.
Men det handlar inte bara om tekniken. Du måste också försöka förstå vad dina följare helst vill se och veta, du behöver ta hänsyn till vad de har för förkunskaper samt lista ut vad de troligen är nyfikna på.
Dokumentera
Så småningom har du skapat ett färdigt verk. Då gäller det att dokumentera det. Och nu ställs det ännu högre krav på teknik och perfektion, för nu måste bilderna verkligen göra rättvisa av verket eftersom det ska presenteras på hemsida, webshop eller portfolio. Eller kanske skickas till olika utlysningar, gallerier och andra samarbetspartners. Den som ska köpa eller ställa ut ditt verk måste få en korrekt bild hur det ser ut.
Och mycket mer
Och sedan tillkommer naturligtvis en hel mängd andra uppgifter. Som konstnär är det ofta du själv som gö marknadsföring, bokföring, sociala medier, utbildning, försäljning, packning med mycket mera.
Så en konstnär är inte bara en konstnär – hen är en tusenkonstnär…
Lämna ett svar