Horse sculpture covered on flowers, with a man standing on its back

Vad innebär det att vara entreprenör inom det kreativa området?

Horse sculpture covered on flowers, with a man standing on its backDet här läsåret går jag kursen Entrepreneurship for Material-Based Craft and Design Innovation vid HDK Valand. Den handlar om entreprenörskap inom kreativa områden, vilket både har likheter och olikheter med ”traditionellt entreprenörskap”. Bland mycket annat kommer vi att undersöka olika ekonomiska modeller vid sidan av traditionell produktion och försäljning för att utveckla innovativa sätt att närma sig marknaden. Ett mycket intressant inslag i kursen är våra ”Friday Talks” där olika affärsmodeller och strategier presenteras av aktörer och organisationer inom området.

I kursen ingår naturligtvis reflektioner kring oss själva och vårt eget kreativa entreprenörskap. Här nedan kan du läsa några av mina tankar om mig själv som hästkonstnär utifrån en av de kursuppgifter som jag redan lämnat in.

Kommentera gärna inlägget eftersom jag är mycket intresserad av vad just du tycker! Skiljer sig din respons från den jag fått av mina kurskamrater? Stämmer mina tankar – eller tycker du att jag är inne på helt fel spår?

Vad kännetecknar en kreativ entreprenör?

En entreprenör är en person som skapar något av värde för andra och genom detta gör en vinst. I mitt fall skapar jag värde genom skulpturer (och målningar) av hästar med djupare betydelser än att bara ”vara hästar”. Mina hästar har en tidlös närvaro som symboliserar frihet, fred, styrka, visdom, helande och kärlek – de grundpelare som bygger gemenskaper och skapar välmående samhällen.

När hästarna placeras i olika miljöer och sammanhang stannar betraktaren upp och börjar fundera över vad som verkligen betyder något i livet. Vad kan hästarna lära oss i en värld fylld av osäkerhet? Hur kan deras visdom vägleda oss i våra val och handlingar?

Sticky Ideas – idéer som fastnar

Jag har två komponenter (hästar och polymerlera) som får mina skapelser att skilja sig från mängden – och därmed skapa värde för andra människor. Här diskuterar jag dessa saker i relation till konceptet ”Sticky Ideas” – SUCCES(s):

  1. Simple: Kärnan i mitt konstnärskap är hästar som tidlösa symboler. Det blir en tydlig idé som andra kan relatera till: Hästar förkroppsligar grundläggande värden som knyter an till oss människor oberoende av kultur eller tid.
  2. Unexpected: Jag utmanar betraktarna genom att placera hästarna i oväntade miljöer och genom att använda det ganska okända konstnärsmaterialet polymerlera. På så sätt väcker jag nyfikenhet samtidigt som jag bjuder in till lite djupare tankegångar.
  3. Concrete: Den fysiska naturen och den tydliga symboliken stöttar mina budskap, till exempel när det handlar om frihet eller fred.
  4. Credible: Min erfarenhet som hästkonstnär, kombinerad med den genomtänkta användningen av mångtusenårig och tvärkulturell symbolism, ger auktoritet till mitt konstnärskap. Att jag använder det lite ovanliga materialet polymerlera visar dessutom på innovation i mitt hantverk.
  5. Emotional: Hästar kan på ett ordlöst sätt nå fram till vårt djupmedvetande. Jag vill göra betraktaren starkare genom att förmedla känslor av exempelvis fred, gemenskap och kärlek.
  6. Stories: Vart och ett av mina verk berättar en historia och engagerar därmed betraktaren. Det kan handla om en resa, om livets prioriteringar eller om reflektioner i den oroliga värld som vi befinner oss i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *