Tips för att variera dina väggar

posted in: konst, Utställning 0

Akrylmålning där en färgglad häst tittar bakåt på dig som betraktareKonst, foton och andra dekorationer är en viktig del av din inredning. De skapar inte bara en hemtrevlig känsla utan berättar också mycket om vem du är och vad du gillar. Men många förändrar sällan det som sitter uppe eftersom det känns både tidskrävande och besvärligt. Lyckligtvis finns det en enkel lösning!

Med ett tavelupphängningssystem kan du snabbt och enkelt skapa ett helt nytt intryck. Du behöver inte längre begränsa din konstsamling till vad som får plats på dina väggar – istället kan du ha konsten ”i rotation”. När som helst kan du förändra det du ser omkring dig, anpassa efter ditt humör, årstid, eller bara för att det är kul med lite omväxling!

En fantastisk sak med konst är att du ofta kan njuta av den för en låg kostnad, eller till och med gratis. Museer kan ibland ta en avgift, men gallerier är oftast kostnadsfria, liksom många andra konstutställningar. Ett annat bra alternativ är att gå med i en konstförening. Då får du möjlighet att delta i intressanta studiebesök och träffar, och många konstföreningar lottar även ut konstverk till sina medlemmar.

För konstälskaren kan det dock hända att det blir ”för mycket” konst hemma. Det kan kännas trångt om du har en stor samling, speciellt om du också har ärvda konstverk som du vill visa upp. Kanske du drömmer om att kunna njuta av ett eller ett par utvalda verk i taget och prova på nya kombinationer?

Utmaningen är att det ofta känns krångligt att hänga om verken. Du kanske har lagt mycket tid på att noggrant mäta och justera både höjd och i sidled så tanken på att göra om allt kan kännas överväldigande.

Så här kan du lätt flytta om dina tavlor

Lösningen? Ett tavelupphängningssystem! Med ett sådant system kan du enkelt arrangera och organisera om dina tavlor på bara några minuter, utan att behöva ta bort och slå i nya spikar eller krokar.

Titta bara på gallerier – de använder ofta galleriskenor, som liknar taklister. I dessa skenor fäster du gallerilinor som du enkelt kan dra i sidled. På linorna finns små klämmor som gör att du snabbt kan justera höjden på varje tavla. Det blir både smidigt och skonsamt för dina väggar!

Här är ett litet extratips 

När du väl har hittat den perfekta placeringen för en tavla, fixera den med en liten bit häftmassa i vart och ett av de nedre hörnen. På så sätt slipper du justera tavlan med jämna mellanrum.

Nyfiken på att testa? Sök på ”tavelupphängningssystem” på nätet och du kommer att hitta flera leverantörer. Många har tydliga instruktioner och bra exempel på hur systemen fungerar, samt naturligtvis priser. Flera har till och med färdiga ”prova-på-paket”.

Hur gör du?

Vad tycker du? Har du redan ett system för dina tavlor, eller har du några egna tips för hur man bäst visar upp konst hemma? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *