Varför jag valt hästen som konstnärlig uttrycksform

posted in: Inspiration, konst, skapande 0

EvaMarie Törnström håller upp en av sina akrylmålningarEn av de vanligaste frågor jag får är varför jag har valt just hästen som mitt främsta konstnärliga uttrycksmedel. Det finns många svar på det, och här beskriver jag några av dem.

Mångtusenårig tradition av hästkonstnärer

För det första ansluter jag mig till en mångtusenårig tradition av hästkonstnärer. Genom att välja hästen som motiv ser jag det både som en förmån och en utmaning att vara en del av och utveckla denna konstform. Det handlar om att söka nya vägar för hur hästar kan representeras i konsten och att föra denna rika tradition vidare in i framtiden.

Frihet i uttrycksformer

För det andra ger hästen mig frihet i mitt konstnärliga uttryck. Jag har inte låst mig till någon specifik teknik, även om jag oftast använder akryl och målar med kniv eller skulpterar med polymerlera. Denna flexibilitet tillåter mig att utforska och experimentera med olika metoder och stilar, vilket berikar mitt konstnärskap.

Hästar är levande varelser – precis som du och jag

Det tredje och kanske viktigaste skälet är vad hästarna i mina verk representerar. Hästar är, precis som vi människor, levande varelser. De kan därför användas för att kommentera händelser i vår omvärld på ett sätt som människor inte alltid kan. Om jag placerade människor i samma situationer som jag skildrar med hästar, skulle betraktaren genast börja analysera utifrån kön, ålder, klädsel, etnicitet och så vidare. Vi människor är nämligen fokuserade på samspelet med andra människor. Men när du istället ser en häst, går du direkt till den känsla eller frågeställning som verket förmedlar. Det skapar en möjlighet till reflektion och kanske till och med utveckling av nya tankar och förhållningssätt.

Hästens stora betydelse för människans utveckling

Att hästen har en plats i konsten sedan tusentals år visar också på dess betydelse för människans utveckling. Innan ångmaskiner och förbränningsmotorer var hästen den kraftkälla vi förlitade oss på. Detta arv lever kvar i begreppet hästkraft, som än idag används i många sammanhang.

Hästar har helande krafter

Idag spelar hästen en annan men lika viktig roll, nämligen som vän och källa till rekreation. Många människor kan vittna om de djupa vänskapsband som kan uppstå mellan människa och häst. Forskning har även visat att hästar har helande krafter. Ett exempel på detta är en studie från Högskolan i Halmstad som du kan läsa mer om här.

Du och hästarna

Hur är din relation till hästar? Och specifikt, hästar i konsten? Finns det någon särskild häst – i konsten eller i verkligheten – som har berört dig extra mycket? Dela gärna dina tankar och upplevelser i kommentarerna.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att alltid vara uppdaterad! En gång i månaden får du exklusiv information om kommande händelser som vernissager, utställningar, samarbeten, utförsäljningar, nya verk och intressanta blogginlägg. Jag garanterar att du inte kommer att få spam – nyhetsbrevet skickas endast ut en gång i månaden, runt månadsskiftet.

Klicka på den här länken för att anmäla dig! https://subscribe.minutemailer.com/rKzVemKR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *